OCC landscapes

 

Design proposal on the scenographic refurbishment of  Onassis Cultural Center , a cultural foundation in Athens, that hosts events and actions across the whole spectrum of the arts. 

Project in collaboration with architects  Orsalia Dimitriou and Harris Lalousis

.

(main text in Greek..)

  • MAIN ENTRANCE – RECEPTION DESKS – LOBBY BAR

nada

nada

werner-maritsas-occ--EXTjpg

  • Στόχος:  Οι εν-διάμεσοι χώροι ως εμπειρία

Lobby Reception. Για τις ξεχωριστές θέσεις των ταμείων και του καταστήματος προτείνονται δυο ενιαίες γλυπτικές μορφές  που τοποθετούνται εκατέρωθεν της εισόδου. Η εξωτερική μεριά των επίπλων της reception έχει μεταβαλλόμενο ύψος που καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες εξυπηρέτησης των επισκεπτών όπως για παράδειγμα την γενική πρόσβαση, τα σημεία τοποθέτησης των ipad και την πρόσβαση ΑΜΕΑ.Παράλληλα, τα διαφορετικά ύψη , σε συνδυασμό με την σηματοδότηση που βρίσκεται σε άμεση επαφή με αυτά, υπογραμμίζουν και τις τέσσερις ξεχωριστές θέσεις εργασίας και τις διαφορετικές λειτουργίες που επιτελεί το κάθε ταμείο. Οι reception καταλήγουν στην μια περίπτωση σε μια περαιτέρω μείωση του ύψους που διαμορφώνει ένα μικρο καθιστικό για το κοινό, στην δεύτερη περίπτωση σε υπερύψωση που περιλαμβάνει το μικρο πωλητήριο της στέγης. Η γλυπτική επιφάνεια αγκαλιάζει ένα εργονομικό και λειτουργικό έπιπλο που πληρεί όλες τις προδιαγραφές

werner-maritsas-occ-proposa

Lobby bar: Η προτεινόμενη λύση βασίζεται σε επεμβάσεις που αφορούν σε πρώτο επίπεδο τον φωτισμό του μπαρ, γεγονός που επηρεάζει άμεσα δραστικά την χρήση και την ελκυστικότητα του χώρου, και σε δεύτερο επίπεδο τον εξοπλισμό του. Η προτεινόμενη λύση διατηρεί τον μεταβαλλόμενο φωτισμό της οροφής ενώ προστίθονται περιφερειακά της οροφής διακριτικά φωτιστικά με κατακόρυφες σημειακές δέσμες που φωτίζουν καθαρά της χρηστικές επιφάνειές χωρίς να μειώνουν την ατμοσφαιρικότητας του έργου τέχνης. Παράλληλα καταργούνται οι οριζόντιες εγκοπές στον τοίχο του μπαρ καθώς και ο περιφερειακός φωτισμός στη  συναρμογή του τοίχου με το ταβάνι καθώς αυτοί οι χειρισμοί υπογραμμίζουν το χαμηλό και σταδιακά μειούμενο ύψος του χώρου. Οι εγκοπή καλύπτεται και τοίχος βάφεται με χρώμα που σταδιακά μεταβάλλεται από το λευκό της οροφής στην κορυφή του καταλήγοντας σε σκούρο γρι στην βάση του. Το χρώμα της βάσης συνεχίζεται στο πάτωμα καταλύοντας έτσι τα γεωμετρικά όρια του χώρου και προσδίδοντας του ύψος. Το πάτωμα -το όποιο καλύπτεται από ειδική μοκέτα η βινύλιο- διαχέεται έξω από τον χώρο του μπαρ με κατεύθυνση προς την κεντρική είσοδο προσκαλώντας έτσι συμβολικά τον επισκέπτη προς το μπαρ.

werner-maritsas-occ-2

bar_spots_diagram

nada

  • LOBBY INVENTORY

SKYLINE-1

INVE-1

nada

  • THREE  POLYMORPHIC THEATRE FOYERS
  • Foyer ορόφων: o xώρος ως σκηνογραφικό τοπίο

Η πρόταση για τον χώρο τον λόμπι στοχεύει στην μετατροπή τους από απλούς χώρους μετάβασης σε χώρους εμπειρίας .  Η πρόταση στοχεύει στην δημιουργία μιας σειράς από σκηνογραφικά ‘τοπια’ που διαμεσολαβούν ανάμεσα στον χώρο του θεάτρου και των τεχνών και την αστική πραγματικότητα έξω από το κτήριο. Όπως αντίστοιχα και η σκηνή του θεάτρου , τα τόπια αυτά ενεργοποιούνται και νοηματοδοτούνται με την χρήση τους. Προϊδεάζουν τον χρήστη για την καλλιτεχνική εμπειρία αλλά να είναι συγχρόνως οικεία στην χρήση. Προτείνουμε λοιπόν πιθανότητες συνδυασμών φωτισμού και ευέλικτου εξοπλισμού ώστε τα τοπία να μπορούν να μεταλλάσσονται με την πάροδο του χρόνου. Επίσης θέλαμε να αποφύγουμε την αποκλειστική χρήση επίπλων σχεδιασμένα κατ εξοχήν για κοινόχρηστους χώρους μιας και αυτό σε συνδυασμό με την προϋπάρχουσα ‘σληρη’ υφή του χώρου θα δημιουργούσε μια ‘ανοικεια’ αίσθηση.  

Σε σχέση με τον φωτισμό προτείνεται η προσθήκη σημειακού φωτισμού με  σποτ η προβολείς που δημιουργούν διαφορετικές διαχύσεις και εντάσεις ώστε να μειώσουν την ‘σκληροτητα’ του υπάρχων ομοιογενή φωτισμού που αντανακλά στις άδειες λευκές επιφάνειες. Τα σημεία φωτισμού να μπορούν να αλλάζουν κλήση ώστε να επιτρέπουν τον φωτισμό διαφορετικών αντικειμένων και να δημιουργούν την αίσθηση διαφορετικών τοπίων/σκηνικών.

werner-maritsas-occ-FOYER-3

werner-maritsas-occ-f1

Λόμπι ορόφων: Αναμορφικό Τοπίο. Η λύση αυτή είναι μια από τα εν δυνάμει σχηματιζόμενα τοπία. Ο συνδυασμός  μιας αναμορφικής οριζόντιας επιφάνειας στο έδαφος , που σχηματίζεται στο του μοτίβου του χαλιού μαζί με την χρήση  επίπλων από λεπτές μεταλλικές γραμμές  έχει ως στόχο να διεγείρει την φαντασία και την δεδομένη αντίληψη των επισκεπτών σε σχέση με την γεωμετρική προοπτική. Ο χώρος του λόμπι  υλοποιείται σαν μια σκιαγράφηση της πραγματικότητας, ένα αρχιτεκτονικό σκίτσο, που αλλάζει υπόσταση ανάλογα με την θέση του επισκέπτη, χωρίς παράλληλα να χάνει την λειτουργικότητα του.

werner-maritsas-occ-f6

nada

  • SPACE INVENTORY

INVE-5

INVE-7

Λόμπι εφηβικού και παιδικού θεάτρου. Ο χώρος αυτός απευθύνεται στο νεανικό κοινό της Στέγης, αποσκοπώντας σε μια ποιο ελεύθερη χρήση του που παράλληλα θα εξάπτει την φαντασία. Χρησιμοποιώντας  κατασκευές που εμπνέονται από το οικείο σχήμα της κατοικίας ώστε ο χώρος να είναι ποιο άμεσος στην ανάγνωση του από τους νεαρούς χρήστες , το τοπίο αυτό σχηματίζει ένα δημόσιο χώρο , μια  μικρή πλατεία ανάμεσα στα σπίτια,  σπαρμένη με ευκολομεταφερόμενα μαλακά καθίσματα , έτοιμη για γνώση και εξερεύνηση. ΟΙ χρωματιστές διαφάνειες επικολλημένες περιφερειακά του χώρου αλλάζουν την ατμόσφαιρα χωρίς να εμποδίζουν την θέα, η εξωτερική πραγματικότητα φιλτράρεται και αποκτά άλλο χαρακτήρα μέσα από διαφορετικά χρώματα.

werner-maritsas-occ-FOYER-K

nada

  • KIDS INVENTORY

house_test house_test2

INVE-KIDS

nada

nadanada

wernermaritsas-stencil-1

nada

nada